موفقیت پروژه پژوهشی دانشجویان دکتری شیمی معدنی به سرپرستی آقایان دکتر میرزایی و دکتر اشتیاق حسینی

با کمال افتخار اعلام می­شود که دانشگاه فردوسی مشهد- به عنوان نخستین دانشگاه کشور - موفّق به سنتز سه ترکیب هیبریدی معدنی-آلی در بردارنده­ی پُلی­اکسومتالات با ساختار کگین حفره­دار با استفاده از لیگاند آلی پیریدین- 4،3 -دی کربوکسیلیک­اسید در مجاورت برخی از عنصرهای خاکی کمیاب، شد. پس از تایید سنتز و صحت ساختارهای هیبریدی به بررسی کاربرد فوتوکاتالیتیکی و الکتروشیمیایی این ترکیب­ها در زمینه­ی تولید هیدروژن پرداخته شد. این پروژه به همّت مرضیه عرب­ فشاپویه )دانشجوی دکتری شیمی معدنی) و به سرپرستی آقایان دکتر مسعود میرزائی­ شهرابی و دکتر حسین اشتیاق ­حسینی انجام گرفت. این بررسی برای نخستین بار در سطح بین المللی روی این دسته از ترکیب­ها انجام گرفت و دست­آورد قابل قبولی در این زمینه حاصل شد. نتایج این کار پژوهشی در مجله­یChemical Communications به نام دانشگاه فردوسی مشهد منتشر شده است. همچنین خاطر نشان می­شود که این مقاله به­ عنوان مقاله­ داغ در این مجله­ در ماه آگوست 2018 انتخاب شد. برای دریافت اطلاعات بیشتر به لینک زیر رجوع شود:

HOT ChemComm articles for August  Chemical Communications Blog

همچنین در پروژه دیگری پس از ثبت ساختارهای متخلخل با نام TMU در دانشگاه تربیت مدرّس، دانشگاه فردوسی مشهد - به عنوان دوّمین دانشگاه کشور- موفّق به سنتز نانوذرّات چارچوب فلز-آلی (MOF) بر پایه­ی هسته مس و ثبت آن در پایگاه ساختاری کمبریج به نام دانشگاه فردوسی مشهد شده است. این پروژه نیز به همّت اعظم حسن پور(دانشجوی دکتری شیمی معدنی) و به سرپرستی آقایان دکتر مسعود میرزائی­ شهرابی و دکتر حسین اشتیاق­ حسینی انجام شد. این چارچوب فلز-آلی به افتخار دانشگاه فردوسی مشهد MFUM-1(Cu) نام­گذاری و در پایگاه معتبر ساختار کمبریج CSD ثبت شد Materials from Ferdowsi University Of Mashhad) :(MFUM-1(Cu).

لازم به گفتن است ویژگی­های فیزیکی و شیمیایی منحصر به فرد MOFها آن‌ها را برای ذخیره و جداسازی گازها، مفید نشان داده است. خوشبختانه این چارچوب فلز-آلی در جداسازی انتخابی گاز CO2 (به عنوان گاز گلخانه­ای و معضل غلظت بالای آن در اتمسفر) از N2 در مقایسه با چارچوب­های فلز-آلی متداول بسیار موفق عمل کرده است. نتایج این کار پژوهشی در مجله‌ی Dalton Transactions منتشر شده است.