نظام آموزشي

• نظام آموزش در آموزش‎هاي عالي آزاد مبتني بر ساعات تشکيل آموزش‎هاست.
  • هر سال تحصيلي در آموزش‎هاي عالي آزاد دانشگاه فردوسي مشهد مرکب از ۳ ترم است، ۲ ترم تحصيلی منطبق بر ترم هاي دانشگاهی و ترم سوم ترم تابستانی خواهد بود.

تبصره- مدت امتحانات پايان آموزش، جز مدت آموزش محسوب مي‎شود.

ساعات دروس و دروس پيش نياز

آن دسته از شرکت کنندگان در دوره‎هاي آموزش عالي آزاد که يک يا چند درس از دروس پيش نياز دوره‎ها را نگذرانده‎اند، در صورت ارايه دروس در دانشگاه فردوسي مشهد، به تشخيص کالج و يا کميته ي آموزش‎هاي عالي آزاد دانشکده، پژوهشکده يا واحد ارايه دهنده دوره موظفند حسب نياز، دروسي را که کالج و يا کميته تعيين مي‎کند به عنوان دروس جبراني (يا پيش نياز) و با پرداخت هزينه مربوطه، بگذرانند. در صورت عدم ارايه دروس در دانشگاه فردوسی مشهد، کالج و يا کميته آموزش های عالی آزاد دانشکده، پژوهشکده يا واحد می تواند مطابق بند ۱۸-۲-۲ اين آيين نامه در مورد دروس پيش نياز نيز عمل نمايد. در غير اين صورت عدم داشتن اطلاعات کافی در دروس پيش نياز، نشان دهنده نداشتن شرايط تخصصی ثبت نام در يک دوره آموزشی خواهد بود و دانشکده يا واحد نمی بايست نسبت به ثبت نام اين دسته از دانش پذيران اقدام نمايد.

تبصره – قوانين حاکم بر دروس پيش نياز و چگونگي ارايه آن‎ها در کالج و يا دانشکده‎ها، پژوهشکده ها و واحدها، از هر حيث مانند ساير دروس و تابع مقررات آموزش‎هاي عالي آزاد است. نمره قبولی در هر درس پيش نياز ۱۰ است و نمرات اين دروس در ميانگين کل نمرات دانش‎پذير محاسبه نمي‎شوند. همچنين طول مدت آموزشِ دروس پيش نياز جزو ساعات آموزشی مصوب دوره در صدور گواهی های پايان دوره محاسبه نمی گردد.

تبصره - چنانچه يک يا چند درس از دوره آموزشی با دروس آموزشی دوره های رسمی ارايه شده در دانشکده (دانشگاه) دارای اشتراک مباحث باشند، دفتر آموزش های عالی آزاد می تواند با هماهنگی با معاون آموزشی دانشکده مربوطه، نسبت به معرفی دانش پذيران برای شرکت در کلاس های مزبور اقدام نمايد. دانشکده ها نيز
می بايست نهايت همکاری را در اين زمينه بنمايند.

حضور و غياب

• حضور در جلسات درس: حضور دانش‎پذير در تمام جلسات مربوط به هر درس اجباری است و ساعات غيبت دانش پذير در هر درس نبايد از مجموع ساعات آن درس تجاوز کند. در غير اين صورت نمره دانش‎پذير در آن درس صفر منظور مي‎شود (کاربرگ کد 0104F2-VE60-I و 0104F3-VE60-I)،
  • غيبت در امتحان: غيبت غير موجه در امتحان هر درس به منزله گرفتن نمره صفر در امتحان آن درس است. در صورت غيبت موجه در امتحان، فرصت شرکت مجدد در امتحان بر اساس اجرای بند ۱۸-۲-۲ و در قبال پرداخت شهريه به دانش پذير داده خواهد شد (کاربرگ کد 0104F8-VE60-I).

تبصره - تشخيص موجه بودن غيبت در امتحان به عهده کالج و يا کميته آموزش های عالی آزاد دانشکده، پژوهشکده يا واحد مي‎باشد.

ارزيابي پيشرفت تحصيلي دانش پذير

• نحوه ارزيابي سمينار، کارگاه يا دوره آموزشی (اعم از امتحانات کتبی، شفاهی، کارعملی و ...) در کاربرگ پيشنهادی (کاربرگ کد 0101F1-VE60-I) تعيين می شود. در مورد دروسي که شامل برگزاري امتحان پاياني نيست، مدرس مربوطه بايستي نتايج ارزيابي خود از نحوه عملکرد دانش پذير را، کمّي نموده و در مهلت مقرر ارايه نمايند (کاربرگ کد 0104F9-VE60-I)،
  • معيار ارزيابي پيشرفت تحصيلي دانش پذير نمره درس است و نمرات دانش پذير در هر درس به صورت عددي بين صفر تا بيست تعيين مي‎گردد،
  • حداقل نمره قبولي در هر درس ۱۰ مي‎باشد.

درس ناتمام

در موارد استثنايي، دروسي که در برنامه آموزشي مصوب توام با پروژه ارايه مي شوند، در صورتي که به تشخيص مدرس

و تاييد نماينده گروه آموزشي مربوطه، تکميل آن‎ها در طول يک ترم تحصيلي ميسر نباشد، ناتمام تلقي مي گردند. نمره ناتمام بايد حداکثر تا پايان ترم بعد به نمره قطعي تبديل ‎گردد.

اعلام نمرات

• مدرس موظف است گزارش نمره نهايي هر درس را حداکثر ۱۰ روز پس از برگزاري امتحان آن درس به کالج و يا دفتر آموزش‎هاي عالي آزاد دانشکده يا واحد تسليم نمايد (کاربرگ کد 0104F9-VE60-I)،
  • دفتر آموزش هاي عالي آزاد هر دانشکده، پژوهشکده و واحد موظف است نمرات دانش پذيران را حداکثر تا دو هفته پس از برگزاري آخرين امتحان هر ترم و بعد از رسيدگي به اعتراضات دانش‎پذيران و رفع اشتباهات احتمالي اعلام، تاييد و سپس به کالج دانشگاه ارسال نمايد (کاربرگ کد 0104F10-VE60-I).

تبصره - نمره پس از اعلام به کالج دانشگاه غير قابل تغيير است.

ميانگين نمرات

• در پايان دوره تحصيلي آموزش عالی آزاد، ميانگين کل نمرات دانش‎پذير محاسبه و در ريز نمرات وي ثبت مي‎شود (کاربرگ کد 0104F10-VE60-I)
  • براي محاسبه ميانگين نمرات، تعداد ساعات هر درس از دوره آموزشی در نمره آن درس ضرب مي‎شود و مجموع حاصلضرب‎ها در تمامي دروسي که دانش‎پذير براي آنها نمره گرفته است (اعم از قبولي و مردودی)، بر تعداد کل ساعات دروسي که دانش‎پذير براي آنها نمره گرفته است (اعم از قبولي و مردودی)، تقسيم مي‎شود. "دانش آموخته" در يک دوره آموزش عالی آزاد به کسی اطلاق می شود که ميانگين نمرات دروس گذرانده شده وی از ۱۲ کمتر نباشد

تبصره – چنانچه دانش پذيری موفق به کسب ميانگين ۱۲ از نمرات دوره آموزشی نگردد، کالج دانشگاه صرفاً برای وی ريزنمرات صادر می کند. صدور گواهينامه پايان دوره آموزش عالی آزاد برای اين دسته افراد، منوط به تحقق بند ۱۸-۲ ماده ۱۸ اين آيين نامه است.

• ملاک قبولی يا موفقيت در سمينار يا کارگاه آموزشی، کسب ميانگين ۱۲ از دروس گذرانده شده يا نتيجه کمّی شده ی عملکرد دانش پذير از ارزشيابی های به عمل آمده در طی مدت سمينار يا کارگاه است.

معادل سازی و پذيرش دروس

چنانچه به هنگام ثبت نام، دانش پذيری مدعی گذراندن برخی از دروسِ يک دوره آموزش عالی آزاد باشد و تمايل به گذراندن آن ها در دوره مربوطه را نداشته باشد، اين دروس بايستی معادل سازی شوند (کاربرگ کد 0102F4-VE60-I). معادل سازی يا پذيرش اين دروس با در نظر گرفتن شرايط زير به عهده کالج و يا کميته آموزش های عالی آزاد دانشکده، پژوهشکده يا واحد می باشد:

• از زمان گذراندن درس مورد نظر، بيش از ۵ سال نگذشته باشد
  • حداقل نمره اکتسابی در درس (دروس) مربوطه ۱۲ باشد
  • درس گذرانده شده بايستی به لحاظ محتوی، درس مربوطه در دوره آموزش عالی آزاد ارايه شده را پوشش دهد
  • درس گذرانده شده بايستی در يکی از دانشگاه های مورد تاييد وزارت علوم (غيرانتفاعی، پيام نور، علمی و کاربردی، آزاد) بوده باشد
  • مجموع ساعات دروسی که جهت معادل سازی و پذيرش برای يک دوره آموزش عالی آزاد بررسی می شوند، حداکثر کل ساعات آموزشی دوره آموزش عالی آزاد ارايه شده می تواند باشد

پذيرفتن دروس معادل سازی شده توسط کميته ی آموزش عالی آزاد، موجب کسر شهريه مصوب دوره نمی شود و دانش پذير همچنان موظف به پرداخت کل شهريه دوره آموزشی می باشد.